Smacznego

Reisperiode:  Beperkte data
Thema: 
Plaats:  Wolka Karwowska
Regio: 
Land: 
Accommodatie:  Agriturismo
Reisduur:  8 dagen,
7 nachten
Inleiding: 

De Poolse keuken is onbekend, maar gevarieerd. Hij is ontwikkeld op basis van de Slavische traditie, maar kent ook Duitse, Joodse en Franse invloeden. De diversiteit van het aanbod aan producten en gerechten, zal je verrassen. Met die verscheidenheid willen we je laten kennismaken, tijdens een achtdaagse kookvakantie in Wolka Karwowska, een boerengehucht vlakbij de Biebrzamoerassen. In deze idyllische groene omgeving staat een sfeervolle boerderij waar je van alles wordt geleerd over de traditionele Poolse plattelandskeuken.In deze boerderij bevindt zich een eenvoudig ingerichte keuken, met daarin een ouderwets houtgestookte keramieken fornuis, waar de regionale gerechten bereid worden. Traditionele bereidingswijzen zoals het pekelen van vlees of het inmaken van groenten, en onvergetelijke smaken staan hierbij centraal. Onder begeleiding van vriendelijke Poolse boerinnen duik je de keuken in voor het maken van bijvoorbeeld barszcz, de bietensoep waar Oost-Europa bekend om is, maar ook de iets minder bekende zurek, een bijzonder smaakvolle soep gemaakt van graan. In de broodoven ga je zowel brood als verse gevangen vis bakken. In deze regio van Polen eet men voornamelijk zoetwatervis als snoek, zeelt of karper. In deze week leer je snoek op de traditionele joods Oost-Europese manier te bereiden (gefillte fisch). Uiteraard trek je zelf ook de natuur in om op zoek te gaan naar munt, veldzuring, bosbessen of bospaddenstoelen die verwerkt zullen gaan worden in de maaltijden.Andere Poolse keuken-highlights die de revue passeren zijn: pierogi (gevulde deegkussentjes) en eigengemaakte zuurkool. Niet alleen de keuken komt aan bod. Er worden ook uitstapjes georganiseerd naar een plaatselijke markt en/of een picknick aan een van de talloze meren in deze streek. Daarnaast zal de organisatie proberen om spannende Poolse boerentradities bij te wonen. Dit wordt ter plaatse en in overleg met je besproken… 

Accommodatie: 

De accommodatie waar je tijdens deze bijzondere week verblijft, is een volledig verbouwde boerderij met bijgebouwen. In de boerderij bevindt zich een eenvoudig ingerichte keuken, met daarin een ouderwets houtgestookte keramieken fornuis, waar de regionale gerechten bereid worden. Er zijn tweepersoonskamers met douches en toiletten. Als gezamenlijke ruimtes zijn er een grote, gezellige eetkamer en een ontspanningsruimte.

    

Programma: 

Dag 1 zaterdag 9 augustus 2014
Vandaag kom je aan bij de gezellige boerderij in Wolka Karwowska, waar je de rest van deze week zult verblijven. (Zij die met het vliegtuig komen, worden in Warschau opgehaald. De transfer van het vliegveld naar de boerderij duurt ongeveer 3 uur (250km). Om die reden wordt er maar één transfer uitgevoerd, dus kom je met het vliegtuig, probeer dan zo vroeg mogelijk te arriveren in Warschau. Na een flinke rit, word je op de boerderij gastvrij ontvangen door twee goedlachse boerinnen, die je een overheerlijk maar sterk likeurtje van het huis zullen serveren. Je kunt kennismaken met de boerderij en de mooie authentieke keuken. ’s Avonds voor of na het diner zal het programma en de mogelijkheden voor de week worden doorgenomen. Het wordt een gevarieerd programma, dat bestaat uit meehelpen en koken in de keuken, groenten inmaken, bezoek aan de lokale markt, bezoek aan een boerenbakkerij (keramieken houtovens). Er is naar wens ook genoeg tijd voor andere vormen van ontspanning, zoals wandelen, fietsen, kanovaren. Fietsen en kano’s zijn ter plekke te huur. Er zijn routebeschrijvingen aanwezig zodat er zowel groepsgewijs als individueel op uitgetrokken kan worden.

Dag 2 zondag 10 augustus 2014
Vandaag verken je de boerderij en de omgeving, de moestuin, visvijver en boomgaard en de akkers achter de boerderij, waar net als bij ons vroeger, tot de oogst de korenbloemen en bolderik tussen het tarwe groeien. Daarna gaan we aan de slag in de moestuin en beginnen met het verzamelen van groenten en kruiden voor de inmaak. U leert hoe u o.a. augurken en courgettes met kruiden als dille en mierikswortel, op traditionele manier kunt inmaken. Van de appels uit de boomgaard en ander beschikbaar fruit maken we compotes en sappen, vers voor op tafel maar ook zal een groot deel in weckflessen gaan voor de lange Poolse winter. In Polen wordt het inmaken nog veel gedaan, terwijl het in Nederland in hernieuwde belangstelling staat. We maken ook kennis met de bereiding van het Poolse gebak, dat hier elke dag in een andere variatie na het diner wordt geserveerd. Verse witte kaas en maanzaad zijn veel gebruikte ingrediënten.

Dag 3 maandag 11 augustus 2014
We helpen de boerinnen vandaag met het bereiden van de maaltijd. Vandaag is er extra aandacht voor het maken van traditionele aardappelgerechten. We kunnen er onder begeleiding op uit, om in het veld op zoek te gaan naar paddenstoelen, veldzuring en munt, om bij de bereiding van de avondmaaltijd te gebruiken. Aan het eind van de dag brengen we een bezoek aan een boerenbakkerij. De boerin heeft zich gespecialiseerd in het bakken van brood. Het brood wordt gebakken in hele grote tegelovens , uiteraard houtgestookt. Het brood dat ze vanavond bakt wordt morgen op de lokale markt in Augustow verkocht. Haar brood is populair omdat het stevig is en vrij van allerlei toevoegingen en het de mensen hier herinnert aan hoe het brood vroeger was. Wij nemen natuurlijk vers gebakken brood mee voor de volgende dag.

Dag 4 dinsdag 12 augustus 2014
’s Ochtends vroeg naar de lokale markt in Augustow. Voor je vertrekt, bespreken we met de boerinnen wat er die avond gekookt gaat worden en kopen de benodigde ingrediënten in. Op dinsdag is deze markt het drukste. Behalve vaste marktkramen komen er ook veel mensen uit de omgeving hun zelf verzamelde of gemaakte producten verkopen. Overal zie je mensen met boleten, cantharellen, veenbessen, bosbessen of zelfgemaakte producten, zoals kaas, brood en honing die ze proberen te verkopen. In de middag help je in de keuken bij het bereiden van de maaltijd en het gebak.

Dag 5 woensdag 13 augustus 2014
Vandaag ga je broodbakken in je eigen houtgestookte broodoven. Daarna is er een vrij programma. Je kunt er gezamenlijk maar ook individueel op uit trekken om de prachtige omgeving te leren kennen van Noordoost-Polen, met zijn vele meren en moerassen en zijn authentieke platteland. Afhankelijk van je wensen kun je wandelen, fietsen of kanovaren. Je kunt natuurlijk ook op de boerderij blijven of lekker meehelpen in de keuken met onze Poolse gastvrouwen.

Dag 6 donderdag 14 augustus 2014
In Polen begint elke maaltijd met soep. Augurkensoep en zuringsoep zijn enkele van die typisch Poolse soepen die buiten Polen weinig bekend zijn. Waar mogelijk halen we de ingrediënten uit de moestuin of zoeken ze zelf in het veld. Een andere Poolse specialiteit die we vandaag gaan maken is pierogi (een soort grote ravioli) Er wordt van alles als vulling gebruikt, van gesuikerde bosbessen, tot paddenstoelen, kool, zuurkool of witte kaas. Voor bij de koffie 's avonds maken we paczki, een soort donut zonder gat, gevuld met zelfgemaakte jam.

Dag 7 vrijdag 15 augustus 2014
In het katholieke Polen wordt op vrijdag geen vlees gegeten. Het wordt visdag! We gaan naar de lokale visser, die snoek, karper en andere zoetwatervissen vangt. Van te voren zijn de wensen doorgegeven en mits afgelopen nacht gevangen zal hij dit voor ons apart houden, en halen we het 's ochtends vroeg op. Eventueel bestaat bij hoge uitzondering de mogelijkheid dat één of twee deelnemers de nachtelijke vistocht met de visser mogen ondernemen. De vis gaan we op Poolse manier bereiden, een manier die uit de joodse Oost-Europese traditie stamt.

Dag 8 zaterdag 16 augustus 2014
Na het ontbijt word je, indien met het vliegtuig bent, weer weggebracht. Ook hier vertrekt er maar één transfer naar de luchthaven van Warschau, dus probeer je terugvlucht laat op de dag te plannen. Ben je met eigen vervoer gekomen, dan kun je vandaag op je gemak weer naar huis vertrekken…
 

Reisdata: 
 • 9 t/m 15 augustus 2014
Periodes: 

Aankomst zaterdag 9 augustus 2014
Vertrek zaterdag 16 augustus 2014
(8 dagen / 7 nachten)
minimaal aantal deelnemers: 5
maximum aantal deelnemers: 8 per minivan

Prijsinfo: 

€599 per persoon
(excl € 25 euro administratiekosten per boeking) 

 

Deze reis valt onder de STO-reisgarantieregeling

Inbegrepen: 
 • 2x transfer vliegveld Warschau (Chopin airport) – Wolka Karwowska v.v. (let op, niet van vliegveld Modlin, dit vliegveld ligt ver van Warschau)
 • 7x overnachting op tweepersoonskamers
 • 7x ontbijt
 • 7x lunch (waarvan 1x lunchpakket op de vertrekdag)
 • 7x diner
 • transfers voor excursies in programma (bakkerij, markt en evt. 3de excursie/trip)
 • Nederlandstalige begeleiding/vertaler/coordinator tijdens het gehele verblijf
   
Niet inbegrepen: 
 • heen- en terugreis uit Nederland
 • dranken (koffie/thee/melk tijdens maaltijd is wel altijd inbegrepen)
 • toegangsgelden musea/nationale parken/sluisgelden bij kanovaren etc.
 • kano- en of fietshuur
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen